Pikkujoulut 26.11.2010

 

 

Anu ja Timo Luoto kutsuivat Äkäslompolon kyläläisiä juhla-aterialle ravintola Poroon.

- img_5095.jpg

 

 

- img_5096.jpg

Huurteinen maisema ja kauniisti valaistu Poro vastaanottivat kyläläisiä Äkäslompolon kyläyhdistyksen organisoimaan pikkujouluun.

- img_5116.jpg

Eero Vapa ja kuopus alkuglögin tunnelmissa. Toinen juoma sileänä ja toinen karhennettuna.

- img_5120.jpg

Juhlapöydän runsaat jouluiset herkut siirtyivät lautasille virallisten koemaistajien toimesta.  

- img_5127.jpg

Romaanista "Harjunpää ja salaperäinen nainen".

 

- img_5130.jpg

Vasemmalla Päivi Välitalo ja lapset. Oikealla Orvokki sointuvassa asussa.

 

- img_5136.jpg

Joulupukki vaikutti aika nuorelta ja hän jakoikin lahjapussit vain lapsille.

 

- img_5140.jpg

Perhejuhlissa lapset ovat pääosissa.

 

- img_5143.jpg

Nuorisoakin oli paikalla jonoon asti.

 

- img_5145.jpg

Vasemmalla Sirpa Kuru viisoo jo ruokapöydän suuntaan, mutta oikealla istuvat Anne Laitinen ja Seppo Ylänkö ovat vielä odottavalla kannalla.

- img_5149.jpg

Vasemmalla Hilkka Alatalo, Markku Rantakokko, Marja Arsiola, Mauri Mattila ja Anneli Mattila. Oikealla edessä Anne Ristimella. Tässä porukassa oli Joikuun jatkoille menijöitä.

 

- img_5154.jpg

Tatu ja Emmi Friman jonosilla. Emmillä oli arvonnassakin hyvä tuuri ja hän voitti kaksi palkintoa.

- img_5160.jpg

Ristimellan perhe aterialla. Vasemmalta Taisto, Anni, Kaisa ja Tiina Mansikka-Ristimella. Pitkän houkuttelun jälkeen Tiinakin väläytti hetken hymyä.

 

- img_5168.jpg

Ilopilleri Konsta jaksoi touhuta koko illan.

- img_5177.jpg

"Ylläkkö sie lathvaan vai nostanko mie?"

- img_5180.jpg

Oikea joulu on juuri tätä.

- img_5182.jpg

Veera Suvilampi koristeli rauhassa kuusta kunnes isot pojat sekaantuivat puuhiin.

- img_5186.jpg

Kyläyhdistys jakaa vuoden aikana syntyneille vauvoille pienet kuksat. Niistä voi ottaa aluksi maitoryypyt. Vasemmalta Anne Pantsu sylissään Pieta 3 kk, puoliso Arto Pöppönen sylissään Iida 3 v. Toinen perhe eli Markku Vaarala ja puoliso Riina sylissään Vilma 5 kk.

 

- img_5188.jpg

Elmeri sai kuksan jo viime vuonna ja 7.12.2010 puhalletaan yksi kynttilä.

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ylläksen talvikauden avajaiset 20.11.2010 Äkäslompolossa

 

- img_4910.jpg

Kiimingistä kisaan osallistuivat naisten kannustamana Jouni Talvensaari, Jari Kulju ja Antti Luokkala. Faniryhmässä oli mukana myös pieniä kannustajia.

 

- img_4914.jpg

Ylämäkikisailijat lähtöhetkellä Äkäshotellin takapihalla. Jännitys teki monista kilpailijoista ihan kalpeita.

 

- img_4916.jpg

Tunturin kupeelle olivat kerääntyneet alamäkikisailijat. Huomaa moni TV-ohjelma Diilistä tuttu henkilö. Täyskuu meni valitettavasti pilven taakse ennen kisaa.

- img_4922.jpg

Tästä kuva-arvoituksesta pitäisi löytää Äkäslompolon sauna- ja olutseura. Seuraa kisassa edustivat Juha Montonen, Marcel Leuenberger ja Jari Porri.

 

- img_4929.jpg

Nukketeatteri Kompiainen oli työstänyt itselleen mahtavat asut. Vasemmalla oleva vanha Ämmi ei enää pystynyt puhumaan eikä Karhun kieltä ymmärtänyt. Suurisilmäinen Sirpa antoi haastattelun juuri ennen lähtöä. Koko kuuden hengen porukka pysyi koossa maaliin asti.

 

- img_4932.jpg

Kisoissa ja tapahtumissa on usein mukana Tö Houlevesi team ja niin tälläkin kertaa. Kulkupelissä oli kolmen potkukelkan vankka runko ja mahtavat valot. Kypärät päähän ja turvallista matkaa.

 

- img_4933.jpg

Oikealla oleva joukkueen manageri valvoo, että kaikki on valmista ennen lähtöä.

 

- img_4934.jpg

Kypärät ovat päässä, parrat kammattu ja nutut kiristetty. Eiku menoksi!

 

- img_4948.jpg

Ruskapirtin joukkueessa olivat Simo Hietanen, Panu Rundgren ja se kuuluisa Kolmas mies. Äidin pojan urheilujuoma oli tallessa lämpimässä sukassa. Poikien maaliintulo oli kirvesmiehen tarkkaa puuhaa ja he saivat tulosten keskimmäisen joukkueen palkinnon. Sitten vain syömään palkintolounasta Cafe & Bar Routaan.

 

- img_4951.jpg

"Leikilläni minä vain tähän kisaan osallistun"

 

- img_4963.jpg

Kahvikissat-joukkue sai palkinnon kisan makeimmasta asusta. Vasemmalla Milli Visuri, keskellä Katja Kumpula ja oikealla Sanna Heikkilä.  Sannan suklaaruusua maisteltiin jo ennen lähtöä.

 

- img_4971.jpg

Pieni kansani laulu -tiimi osallistui kisaan roolivaatteissaan. Vasemmalla Birgitta Moisala Oulusta, Milla Ollikainen Kolarista ja Nelli Malmioksa Kolarista. Äkäslompolossa kesällä esitetty laulunäytelmä oli suuri menestys. Sen siivillä saattoi osallistua potkukelkkakisaan ilman lisäpaineita.

 

- img_4974.jpg

Valmiina...Ja sitten menoksi. Ainoastaan yksi kilpailija eksyi ennen kuin pääsi läheiselle maantielle asti ja Äkäslompolon VPK poimi hänet turvakyytiin tunnetulla ammattitaidolla.

 

- img_4985.jpg

Kilpailijat kiitivät kelkoillaan alas jyrkkää maantietä. Muutama perhe oli kisan hengessä mukana ja lasketteli omaa tahtia tien vieressä olevalla kevyen liikenteen väylällä. Tässä Kangasalalta kotoisin oleva Kalliovalkaman perhe illan tunnelmavaloissa. Edestä Kerttu, Mari, Iiro ja Jarkko.

- img_4991.jpg

Maikku kuuluttaa ja kerää säkkeihin numeroliivejä ja muuta lainarekvisiittaa. Numerolapulla osallistui hyvien palkintojen arvontaan.

- img_4993.jpg

Palkintopöytä Äkäshotellin parketilla.

 

- img_5003.jpg

Kisatapahtumat ja -asut vetivät suun hymyyn monissa pöydissä.

 

- img_5004.jpg

Perinnejoukkue Vauhtivirsujen toinen laji potkukelkan lisäksi oli Jive.

 

- img_5017.jpg

Ylämäkikisan palkittu yllätyspoika, jolla on urheilijan tulevaisuus edessään. Naisten ylämäkisarjassa oli vain yksi edustaja ja hän voitti kisan ylivoimaisella erolla. Valtteri Heikkinen ja Anniina Heikkinen palkintojenjaossa.

 

- img_5020.jpg

Miesten kisan voittajat Matti Pesälä, Kai Immonen ja Markku Levänen. Kai voitti matkat molempiin suuntiin eli ylös ja alas.

- img_5025.jpg

Naisten alamäkisarjan voittajat. Vasemmalta Outi Koli, taiteilijanimellä "Mummo" esiintynyt Raili Juvani ja Anniina Heikkinen

 

- img_5031.jpg

Joukkuesarjan voitto meni nyt Ylläsjärven puolelle. Maikku haastattelee ja markkinointipäällikkö Joanna Karinen on valmiina ojentamaan voittajille kiertopalkinnon. Keskellä joukkueen kapteeni Aki Rundgren ja jäsenet Teppo Ahomäki ja Antti Väänänen.

 

- img_5041.jpg

Naiset hakee, miehet hakee ja Aki löytää. Palkintotaulu viettää seuraavan vuoden Akin työhuoneessa.

- img_5056.jpg

Miesten joukkuesarjan kolme parasta. Keskellä voittajat eli Kullanhikat ja vasemmalla Meri-Lapista kotoisin oleva Kaakamon Kiitäjät. Oikealla hopeaa saanut Äkäslompolon Sport Shopin joukkue, joka on voittanut kisan viitenä edellisenä vuotena. Yllätystappio otettiin hymyillen vastaan ajatuksella "Näin tällä kertaa, mutta...".

 

- img_5062.jpg

Nukketeatteri Kompiainen palkittiin parhaasta kisa-asusta, mikä olikin mahtava. Vasemmalta Sirpa Kuru, Karhu mollansa kanssa ja Lea Kaulanen.

- img_5065.jpg

Äkäslompolon sauna- ja olutseuran afterkisa-asukin on tyylin mukainen. Itse kisa-asujen tuunauksesta he saivat tuunarin toisen palkinnon eli reput. Siihen mahtuu mukavasti pyyhe ja puhtaat kalsarit. Maisteltavat oluet Ilkka tuo eri kyydillä.

 

- img_5077.jpg

Tuunauskisassa palkinnolle pääsi myös Oulusta kotoisin oleva Tahmatassu. Hän osallistui toisen kerran tähän kisaan ja edusti nyt dalmatialaisia. Kisassa oli mahtava fiilis ja hänellä itsellä oli tosi hauskaa olla yleisön lemmikkinä. Tahmatassulla on mökki Äkäslompolossa ja hän aikoo osallistua kisaan myös ensi kerralla. Ensi vuoden hahmo ja harjoitusohjelma on vielä mietinnässä.

 

- img_5082.jpg

Napapiirin sankareiden tähti Jussi Vatanen oli ihailevien katseiden ja kuvausten kohteena Äkäshotellin aulassa. Kuvassa Enokin Markku pääsi VIP-vieraaksi. Sympaattinen Jussi-sankari hymyili ystävällisesti ja oli täysillä menossa mukana. Jussi lupasi odottaa, kun mökiltä soitettiin lisää väkeä tulemaan taksilla Jussin kanssa kuvaan. Upea kaveri ja mahtava näyttelijä!

 

 

____________________________________________

 

Kyläjuhlat 27.8.2010

 

Jounin kaupan juhannuksena olleiden kyläkisojen voitto tuli toisen kerran Äkäslompoloon joukkueella Hilkka Alatalo, Kimmo Kaulanen, Pasi Kurkkio ja Kauko Ollila. Palkintona saatuja ruokatarvikkeita käytettiin juhla-aterian valmistukseen. Kun ilmoittautuneita tuli ilahduttavat 142 henkilöä, niin kaupasta haettiin äkkiä lisää tarvikkeita. Jaana Kurkkio tiimeineen oli valmistanut maittavan aterian, joka nautittiin Lomakeskus Seidan tiloissa. Mutta ennen sitä pidettiin perinteiset siepakan heittokisat. Ruokailun jälkeen kylän poikien orkesteri soitti tiukkaa musiikkia. Äkäslompolon Sport Shop oli sponsoroinut siepakanheiton palkinnot, jotka jaettiin voittajille. Vielä pidettiin www.äkäslompolo.fi- sivustoon perustuva tietokilpailu ja valittiin vuoden äkäslompololainen. Onnistuneet ja viihtyisät juhlat!

- img_3101.jpg

Suomalaisten leikkikisoissa on aina vähän tosikkotouhua mukana. Siksi selvät säännöt on syytä naulata heti kättelyssä esille.

Tästä siepakanheiton tulokset.

- img_3102.jpg

Vaativinta luottamustehtävää eli tulosten kirjaamista hoiti itse puheenjohtaja Vesa Pantsar. Kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Sirpa Laakso (neljäs vasemmalta) toimi virallisena valvojana ja hänen miehensä Unto valtuutettuna mittamiehenä.

 

- img_3103.jpg

Kuka tekisi virallisen avausheiton?

 

- img_3105.jpg

Olivia Pantsar astui rohkeasti esiin ja heitti avausheiton. Vartalon käyttö kertoo urheilijan lahjoista.

 

- img_3108.jpg

Kun Lars Lillhonga tempaisi, niin siepakka sai oikein komisarion kädestä.

 

- img_3110.jpg

Vilma Kenttälä, Olivia Pantsar ja Paula Pekkinen.

 

- img_3114.jpg

Manu Mäkinen ja Katja Tarkka lapsineen kisakatsomossa. Roope keskittyy tuttiinsa, mutta Helmi ei ole täysin tyytyväinen kuvaajan touhuihin.

 

- img_3124.jpg

"Paljonko soli?"

 

- img_3127.jpg

Vesa-Pekka Kaulanen on entisiä mestarismiehiä ja saavutti tällä kertaa hopeaa.

 

- img_3132.jpg

Veikko Pekkinen ja Vertti Kurkkio neuvonpidossa.

 

- img_3139.jpg

Vilman pitkää heittoa seurataan jännityksellä.

 

- img_3142.jpg

Vasemmalla Kimmo Kaulanen ja Satu Renko vaunuissaan vielä nimeä vailla oleva Äkäslompolon nuorin asukas. Oikealla Olli ja Sirpa Suvilampi. Pikku Elmeri urheilee vielä isänsä sylissä, mutta isosisko Veera on valmiina kisoihin.

 

- img_3148.jpg

Katja ja Juha-Pekka Kuusimäki antavat viime hetken ohjeet pojalleen Santulle. Lihakset on lämmitetty kunnolla ja verryttely muutoinkin tehty ammattitaidolla. Kuusimäet saivat runsaasti ääniä Vuoden äkäslompololaiseksi tullen toiseksi. Perusteluja: Apu aina lähellä ja saatavilla, posiitivisia terveellisen elämän hoitajia ja antavat aina hyät lääkheet.

 

- img_3149.jpg

Santun heitossa näkyvät perheen positiiviset ominaisuudet. Tulos hieno 4,14 m.

 

 

 

- img_3157.jpg

"Kimmo hei, sinun pittää laittaa käsi tällasseen keihäsasentoon, jos aiot pärjätä mulle."

 

- img_3159.jpg

Kauri Mäki, 3 v., saa aitoa kannustusta äiti Petra Kannistolta. Vasemmalla Kuukkeli-lehden toimittaja Jukka Rajala työntouhussa.

 

- img_3162.jpg

Mitenkä sukua? Oltaisko me toisia serkkuja tai jotain toteavat Sirpa Kuru ja Juha Kaulanen.

 

- img_3167.jpg

Onhan tuo siepakkakin jotain, mutta ei se mopoilua voita. Rata on aika kiharainen, mutta taidolla mennään.

 

- img_3169.jpg

Virpi Pantsar ja valokuvaaja Linssin Viola ja Inka.

 

- img_3170.jpg

Minna Heiskanen ja tarkkuusheitto 10,77. Elina Mäki-Asiala vasemmalla tuumi, että hän saa leikkiä muulloin ihan  riittävästi.

- img_3174.jpg

Marja Kaulanen vetäisi siepakkaa aidolla Tiina Lillakin tyylillä. Heitolla tuli avioparien yhteistuloksen selvä mestaruus.

 

- img_3175.jpg

Kisakatsomo elää suorituksissa mukana.

 

- img_3179.jpg

Satu Uuttu-Kenttälällä on taiteellisten geenien lisäksi urheilijan lahjoja. Naisten sarjan hopea irtosi tällä vauhdikkaalla heitolla.

 

- img_3182.jpg

Marko Haapapuro saa äidiltään viime hetken tekniikkavihjeet. Markon hopeatila osoittaa, että ei äiti Kati Hursti turhaan työskentele urheilukaupassa. Tilannetta seuraavat Pasi Kurkkio ja Ilkka Mäki poikansa Kaurin kanssa.

 

- img_3195.jpg

Jämäkkää ja kuuluvaa soittoa esitti kylän poikien oma bändi. Edessä vasemmalta Andre Koppel, Valtteri Välitalo ja Mikke Luoto. Taustalla rumpali Antti Ristimella.

 

- img_3200.jpg

Mitäpä sitten seuraavaksi...

- img_3203.jpg

Äkäslompolo Sport Shopin sponsoroimat palkinnot odottavat siepakkakisan voittajia. Tällaisilla lahjoituksilla on suuri merkitys kyläyhdistyksen järjestämille tapahtumille. Yhdistys kiittää!  Äkäslompolo-hupparit olivat yleinen asu juhlijoillakin. 

- img_3205.jpg

Palkintojen jako alkaa. Vesa Pantsar ojentaa palkintoja ja Heli Kaulanen vastaa järjestyksestä. Heli on kyläyhdistyksen hallituksen jäsen vastuualueenaan sihteeriys ja talous. Helin ansiot tunnustetaan ja hän sai neljänneksi eniten ääniä vuoden äkäslompololaiseksi. Kehuttiin yleisesti aktiiviseksi toimijaksi, helskyvän naurun omaavaksi ja maalaisjärkiseksi.

 

- img_3207.jpg

Akseli Kurkkio ja Marko Haapapuro palkintosateessa. Pojat yrittävät katseellaan löytää Aava Mäki-Asialaa hakemaan palkintoaan, mutta hän oli jo lähtenyt kotiin.

- img_3211.jpg

Tyttöjen sarjan vuonna 2000 syntyneet ja nuoremmat palkitut Olivia Pantsar ja Vilma Kenttälä.

- img_3215.jpg

Vilpertti-sarjalaiset saamassa palkintojaan. Vasemmalta Eelis Kurkkio, Samuel Aho ja Lasse-Leevi Luoto.

 

- img_3216.jpg

Kylän oman webbisivuston osalta käytiin tietokilpailu. Tässä kolmanneksi tullut joukkue pohtii paljonko Äkäslompolossa oli asukkaita vuonna 2000.

 

- img_3219.jpg

"Olisko niitä kylään liittyviä elokuvia ja TV-ohjelmia yhteensä kahdeksan vai yhdeksän?" Kysymys pani kirjuri Kimmo Koistisen muistinystyrät koville. Kimmo voitti siepakanheiton miesten sarjan. 

 

- img_3222.jpg

Taustalla Lars Lillhonga, Seppo Ylänkö, Anne Laitinen ja Raija Palomaa pohtivat montako valokuvaa sivustolla jo on. Mietintä meni kovasti alakanttiin, koska kuvia on jo 542 kappaletta. Sunnuntaina tuli 585 täyteen.

 

- img_3226.jpg

Tietokilpailun palkintona oli kuohujuomaa ja suklaata. Kelpaa kilistellä!

- img_3228.jpg

Kolme voittajajoukkuetta yhteiskuvassa. Pasi Kurkkio takana oikealla muodosti niin sanotun yhden miehen joukkueen ja tuli toiseksi. Voittajajoukkueen tietoniekka oli Orvokki Tapojärvi oikealla. Mestarit vasemmalta Liisa Kivekäs, Virpi Pantsar, Satu Uuttu-Kenttälä, Jari Kenttälä, Kauko Ollila, Pasi ja Orvokki. Kauko Ollila on menestyksellään puhdistanut palkintopöytiä kaikissa tämän vuoden kisoissa lajeista riippumatta.

 

- img_3233.jpg

Raskaan musiikin pojat toisessa setissä.

- img_3236.jpg

Puheenjohtaja Vesa Pantsar kutsui lämpimien aplodien saattamana Vuoden äkäslompololainen -äänestyksen voittaneen Keijo Taskisen vastaanottamaan tätä kunnianosoitusta.

 

- img_3238.jpg

Kyläläisten kirjoittamien perusteluiden mukaan Keijo on tekemällään mestariteoksella "Ylläs, elämää tuntureiden kupeissa" antanut kylälle identiteettiä ja pysyvää ylpeyden aihetta tallentaen vuodenkierron kylän elämästä ja ihmisistä.

 

- img_3253.jpg

"Keijo tekee salibandyssä valmentajana pyyteetöntä työtä kylän nuorison hyväksi toimien muutoinkin esikuvana."

 

- img_3245.jpg

"Keijo liikuttaa kylän äitejä ja heidän sydämiään."

 

- img_3261.jpg

Tämä on mulle rakas emäntä tunnusti Pasi Jaanastaan.

- img_3263.jpg

Kuvaaja pyysi Satu Uuttu-Kenttälää ja Jari Kenttälää kuvaan saadakseen täydennystä sivuston sukukuviin.

- img_3277.jpg

Hilkka ja Jarmo Alatalo, Reino ja Merja Komulainen sekä Kauko Ollila risteilevässä keskustelussa.

- img_3280.jpg

"Oletteko te entisen Riihen talon asukkaita?" Myöntävä vastaus johti kysymystulvaan ja sopimukseen käynnistä Lyhty-kahvilassa.

- img_3288.jpg

Tunnelmatuntien juttuja. "Kerran meillä oli ennen joulua harjoitukset ja eräs työntekijä tuli kovin hämillään kysymään, miksi siivouskomerossa on täysin alaston mies päässään vain tonttulakki."

- img_3293.jpg

Tytöt hauskuttivat toisiaan mukavilla tarinoilla illan päätteeksi.

==========================================

 

Kylän juhannus 2010

 

Kyläyhdistys järjesti kylän asukkaille ja vieraille juhannusjuhlat Äkäslompolojärven rannalla. Upea sää suosi järjestäjiä ja aitoa keskiyön aurinkoa saattoi ihailla romanttisin mielin.  Paikalla oli erittäin runsaasti ihmisiä. Kuvat Johanna Niskakoski ja Kalervo Niskakoski.

 

- img_1329.jpg

Hiljentävää kauneutta!

 

- img_1315.jpg

Järven rantamilla saattoi istuskella ja katsella juhliin tulijoita.

- img_1321.jpg

Kylän asukkaita tuli paikalle perheittäin. Tässä vasemmalta hienossa Marimekossa Emilia, Johanna, Jenna ja Urpo Ristimella. Joonas poika asuu jo Rovaniemellä.

 

- img_1382.jpg

Kauno Kaulanen ja Tuomo Ylitalo ovat juhannusjuhlien ehdottomat suosikit.

 

- img_1323.jpg

Beach party-lava täyttyi heti soitannon alettua. Ensi vuonna tarvitsee naulata muutama levy lisää.

- img_1331.jpg

"Pane äiti niskaan vähän sääskiainetta"

 

- img_1341.jpg

"Moni varmaan huomas sen, kuinka kaunis on kuva Tunturin"

 

- img_1346.jpg

Tässä ja nyt hellän antaumuksellisesti.

- img_1350.jpg

Kipa on tehnyt juhannustaikoja varten pienen vihdan.

 

- img_1354.jpg

Pajukansan edustajat olivat paikalla hyvillä mielin.

 

- img_1361.jpg

"Osta poka makkara". Päivi ja Paula makkaramestareina grillin ja auringon paisteessa. Mitään tapahtumaa ei saada enää aikaiseksi ilman naisia.

 

- img_1362.jpg

Ja lisää kansaa lappaa paikalle.

- img_1367.jpg

Sirpa Kuru aurinkotyttönä.

 

- img_1373.jpg

 

 

- img_1375.jpg

Käden alta meno ja muut kuviot sujuvat jo Niklakselta ja Jenriinalta.

 

- img_1379.jpg

Luonnon rauha tarttuu paikalla olijoihin.

 

- img_1387.jpg

"Missäs se Heino on?" No kuule, se lähti porohomhiin Lalvavuomale.

 

- img_1392.jpg

 

 

- img_1394.jpg

"Paljonko on vielä aikaa kokon sytyttämiseen?"

 

- img_1400.jpg

Yksissä eväissä on oltu kohta kolme vuotta paljastivat Sikke ja Aulis Peltomaa Lemmenlaaksontien mökiltä.

 

- img_1405.jpg

Shooting Date/Time    26.6.2010 0:01:32

- img_1409.jpg

Väki katseli kelloa kummissaan, kun aika oli jo pari minuuttia yli keskiyön ja kokkoa ei oltu sytytetty. Niinpä Juha Kaulanen toimen miehenä otti ohjat käteensä ja sytkärin taskusta.

 

- img_1414.jpg

Kahta puolen ja ahnaasti.

- img_1421.jpg

Kölnin seudun Daniel saa Annika Wilmsiltä kädestä pitäen hellää ohjausta kokkotunnelmaan.

 

 

- img_1422.jpg

Lapsista oli hauskaa mennä vikkelästi polttavan kuuman kokon ohi.

 

- img_1429.jpg

Osa tuli veneillä ihailemaan juhannusyötä ja kokkoa. Onpa vastarannalla autokatsomokin.

 

- img_1432.jpg

"Mitä kummaa nuo tekevät?

 

- img_1438.jpg

Hetki lyö varttia yli keskiyön.

- img_1439.jpg

Kohtaus elokuvasta "Lieskojen yö" sai kuvaajat joukolla paikalle.

 

- img_1443.jpg

Tässä on aaton tunnelma ja sanoma kiteytettynä!

 

- img_1446.jpg

"Minä voitan sinut vaikka vasemmalla kädellä",  sanoi kylän kädenvääntömestari Rovaniemen pojalle. Juhlien jatkot olivat Public house Selvässä Pyyssä.

==========================================

Mitä Äkäslompoloon?

Kyläkulttuuria tuntureiden maassa ry:n toiminnanjohtaja Reija Viinanen kävi esittelemässä yksikkönsä toimintaa ja miten Äkäslompolon kylä voisi sitä hyödyntää. KKTM ry on Leader-toimintaryhmä, joka toteuttaa Tunturi - Lapin kuntien, Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio alueella Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Toiminnan tavoitteena on säilyttää ja luoda työpaikkoja sekä kehittää alueen kyliä.  Pääpaino on yritystoiminnassa. Kyliä alueella on yhteensä 80 ja niitä autetaan asioissa, jotka eivät kuulu kunnan lainmukaisiin tehtäviin. Apu on neuvontaa ja myös taloudellista tukea EU:lta, valtiolta ja kunnalta. Omalla 2600 euron panoksella voi saada 10.000 euroa muuta rahaa. Avustussumma voi olla enintään 150.000 euroa.

- img_1107.jpg

Toiminnanjohtaja Reija Viinanen 18.6.2010 Lomakeskus Seidassa pidetyssä tilaisuudessa

Joukko Äkäslompolon kyläyhdistyksen ihmisiä oli kerääntynyt kuuntelemaan Reijaa ja alustavasti miettimään, mitä asiaa aletaan viedä eteenpäin. Keskusteltiin oman kylätalon tarpeesta. Kylätalossa voisivat toimia kaikki alueen yhdistykset ja siellä olisi kaikilla kylän ihmisillä mahdollisuus olla ja harrastaa eri asioita. Toinen keskustelu koski nuorisotaloa, johon on suuri tarve sekä kylän oman nuorison että matkailijoiden taholta. Kolmantena oli esillä kyläympäristö ja sen hyväksi tarvittava "vihertyö". Mitä pusikoita raivataan, mitä rappeutuneita rakennelmia tulee kunnostaa tai poistaa, miten pihoja voi laittaa viihtyisämmäksi jne.  Muutamaa muutakin ideaa kosketeltiin. 

- img_1105.jpg

Aktiiveja Seidan tilaisuudessa

Ryhmä päätti tehdä kyselylomakkeen, joka toimitetaan jokaiseen perheeseen sekä aikuisten että nuorten vastattavaksi. Lomakkeessa on myös joitain alustavia ideoita, joihin tulee ottaa kantaa. Toiseksi ryhmä päätti tehdä kyläsuunnitelman, jossa käsitellään Äkäslompolon kylää kokonaisuutena. Minkälainen kylä on ollut, mikä se on tänään, mitä tarvitsee tehdä kyselyn perusteella ja muutoin saadun tiedon perusteella, miten muutokset tehdään. Kaikki tämä tehdään vielä vuoden 2010 aikana. Kalervo Niskakoski laittaa www.äkäslompolo.fi-sivustolle alustavat versiot, joita kaikki kommentoivat ja  parantavat.Työstettävät luonnokset tulevat sivuston kohtaan Toiminnasta, A-Työversiot.

--------------------------------------

Äkäslompolojärven siivoustalkoot 16.6.2010

 

- img_0969.jpg

Lapintiira ja  muut järven asukkaat katselevat mieluummin maisemia ilman rantojen muovipusseja ja muuta roskaa. Kyläyhdistys järjesti järven siivoustalkoot tilanteen korjaamiseksi. Toukokuussa oli jo organisoitu maantievarsien siivoaminen.

 

- img_0940.jpg

Talkoolaisia kerääntyi kyläpäällikkö Vesa Pantsarin pitämään tehtäväjakoon.

- img_0941.jpg

Kommandoryhmä "Särki" tuli talkoisiin isojen muoviastioiden kanssa. Niihin kerättiin katiskoissa olevat kymmenet kilot särkiä vietäväksi kompostiin. Järven särkikanta on runsastunut valtavasti ja pilaa  järven laatua.

- img_0944.jpg

Yöpuun isäntä Vesa Kaulanen tuo talkoolaisille veneitä roskien keruuta varten. Pätevän näköistä toimintaa.

 

- img_0948.jpg

Kyläyhdistyksen tapahtumat ovat yleensä koko perheen henkisiä.

 

- img_0978.jpg

Pääosa kerätyistä roskista oli muovipusseja, kanistereita, reittiviittoja, ruostunut katiska, styroksia ja vastaavia. Löytyipä poron kallo ja toiset isot sarvetkin.

 

- img_0984.jpg

Kyllä järvi on paljon paremman näköinen ilman tätä kerättyä roinaa. Taustalla odottelee juhannuskokko aaton juhlijoita.

-------------------------------------------------

Riemuliiterin lasten hiihdot 2010 

- img_5053.jpg

Kisa ei olisi mitään ilman Maikkua ja hänen luomaansa tunnelmaa.

Maikku Ihamuotila, Juha Kaulanen ja Kåre Lagerbohm ovat järjestelytrio, joka vastaa kisojen sujumisesta apureidensa kanssa

 

- img_5054.jpg

Onkohan näissä suksissa riittävä pito perinteiselle tyylille?

- img_5055.jpg

Huoltojoukoilla on aivan ratkaiseva merkitys kaiken sujumiselle ja henkiselle valmentautumiselle

- img_5056.jpg

Maali on Kåren pihalla ja tässä vielä odotellaan ensimmäisiä tulijoita

- img_5070.jpg

"Kun tuo punainen viisari tulee yläkohtaan, niin sitten lähdet"

- img_5077.jpg

Ruskapirtti oli lahjoittanut kaikkien sarjojen kolmelle ensimmäiselle hienot Lapin mitalit. Kaikki osallistujat saivat mehua ja suklaapalkinnon hyvän mielen lisäksi

- img_5080.jpg

Nuorten neitien jono kohta niiaa nätisti ja saa kovat aplodit yleisöltä

- img_5085.jpg

Tuolla on meidän äiskä ja tuolla isä ja tuolla mummi ja tuolla isoveli ja tuolla...

- img_5087.jpg

"Hei, tehdäänkö niin, että te katsotte eteen ja minä tarkastan mitalien näkyvyyden?"

- img_5094.jpg

Tytöt alle 8 v. saamassa palkintojaan. Takana pääjärjestäjä Juha Kaulanen Ylläksen Noususta

 

- img_5096.jpg

Paavo Mikkelistä esitteli ylpeänä retrolakkiaan

- img_5101.jpg

Uusi kisapäivä ja Fröbelin Palikat antoivat sekä hiihtäjille että kannustajille alkuverryttelyn: pää , olkapää, peppu, polvet, varpaat...

- img_5116.jpg

Äidin kultaa ei voi rahassa mitata

- img_5127.jpg

Hiihtojen yhteyteen oli järjestetty lastenvaatteiden kierrätyskirppis. Löytyi sekä sopivia asuja että niitä, missä oli vielä kasvunvaraa

- img_5275.jpg

Näin taitavalla tekniikalla eivät mäet aiheuta ongelmia

- img_5276.jpg

Kisojen perinteinen lakki antaa aurinkoisen mielen kaikille

- img_5278.jpg

Tässä on mallisuoritus hyvästä jalkatekniikasta

- img_5293.jpg

Verryttely on tehtävä huolella ja sitä loppunousun tekniikkaa on vielä kerrattava

- img_5302.jpg

Tästä ei tyylikkys enää parane!

=================================

Kyläyhdistyksen tapahtumasta 29.8.2009

 

Jounin Kaupan juhannuksena 2009 järjestämän Oivan Kyläkilpailun voitti Äkäslompolon Kyläyhdistyksen joukkue. Palkinnoksi saatuun kyläjuhlaan tuli yli sata henkilöä. Juhla aloitettiin perinteisellä siepakan heitolla Riemuliiterin läheisellä pellolla. Tiukan kisan jälkeen olivat vuorossa ruokailut, palkintojen jaot ja tanssit Intron ja Kauno Kaulasen johdolla.

Juhlassa myös äänestettiin vuoden kylätekoa eli vuoden Äkäslompololaista. Hän on henkilö, joka on tehnyt merkittävimmän asian kylän ja kyläläisten hyväksi vuoden 2009 aikana. Voittajaksi selvisi ylivoimaisella äänten enemmistöllä Sampo Kaulanen.

Kuvat ja kuvatekstit Kalervo Niskakoski

- img_1889.jpg

"Vielä kerran onnittelut sinulle Vesa ja koko joukkueellesi juhannuksen kyläkisojen voitosta!"

"Kiitos, kiitos. Ja kiitokset sinulle Sampo tästä kylän yhteisestä juhlasta!"

- img_1890.jpg

Kilpailuväline on kaunis ja oikullinen kuin...

Siepakan heitossa tarvitaan voiman lisäksi myös salaista tekniikkaa parhaan lentoradan saavuttamiseksi

- img_1892.jpg

Mr Vapa jr ja päivän korkein heitto

- img_1901.jpg

Seuraavaksi on sitte mun vuoro

- img_1902.jpg

Mitenkä tämä nyt menikhään? No, hyä ote siepakasta ja tiukka katse 10 metrin viivale

- img_1903.jpg

Jösses mikä heitto! Tällä on mittaa 10,62 metriä.

- img_1919.jpg

Riuhtaisu oli sitä luokkaa, että sekä siepakka että heitto aukesivat

- img_1933.jpg

Vasemmalta kilpailun sihteeri, sitten johtaja ja oikealla jyry

- img_1936.jpg

Noo, tämä on 17,5 metrin luokkaa oleva heitto. Mitataan!

- img_1941.jpg

Esimerkinomaisen hyvä käden saatto ja heiton seuranta

- img_1946.jpg

"Näin on, me muutettiin Äkäslompoloon asumaan kaksi päivää sitten"

- img_1948.jpg

Kun heitto lähtee sydämestä, niin sitä on ilo seurata

- img_1950.jpg

Tätä parempaa suoritusta käden ojennuksesta ei ole

- img_1964.jpg

Ruohonjuuritason asiantuntijat osaavat antaa arvoa elokuun lopun lämpimälle päivälle

- img_1969.jpg

Son niin soma saaha tavata tuttuja

- img_1979.jpg

Jännittyneenä seurataan heittoja ja Kittilään painuvia mustia pilviä

- img_1984.jpg

Jos tästä tupsusta ei heitto lähde, niin on jo kumma

- img_1989.jpg

Energiatankkaukseen oli hyvät mahdollisuudet

- img_1993.jpg

Pidetään Kårelle peukkua, että hän ehtii syödä tuon välipalan

- img_1996.jpg

Riemuliiterin lattialla on nyt enemmän pöytiä kuin tanssijoita

- img_2007.jpg

Pidoissa on väkeä ja tunnelmaa. Juhlatanssin esittäjä valmistautuu

- img_2017.jpg

Puheenjohtajana minulla on ilo kertoa, että lyhyen toimintansa aikana kyläyhdistys on jo vaikuttanut kunnan päätöksiin, järjestänyt juhlia ja varautuu rakentamaan äkäslompolo.fi-sivustoa kyläläisten käyttöön

- img_2038.jpg

Tämä puhe ja ruokailu ansaitsee kyllä taputukset! Eikä tuo jäätelökään ole pahaa Pepin mielestä.

- img_2040.jpg

Seku vain tulin kysyhmään, että...

- img_2041.jpg

Minkhäänlaisela yhteistyölä Oivista tapahtumista saahaan vielä parempia?

- img_2046.jpg

Intro tahdittaa. Etulalla Kauno Kaulanen ja taustalla hanurimestari Tuomo Ylitalo

- img_2052.jpg

Nuorisoparlamentti antaa ääniä Intron kappaleille

- img_2057.jpg

Uusin siepakkajoukkue perustamiskokouksessaan. Tähtäin on tulevaisuudessa

- img_2065.jpg

Virpin meno on yhtä lentoa

- img_2067.jpg

Palkittu sankari ja hänen ylpeä managerinsa

- img_2073.jpg

Poikien voittajakolmikko. Vasemmalta Veikko Pekkinen, Aleksi Pantsar ja Vertti Kurkkio

- img_2079.jpg

Iloiset voittajat ovat pelkkää hymyä. Vasemmalta Heidi, Tiina ja Petra

- img_2085.jpg

Kiitollisena ja nöyränä vastaanotan tämän tunnustuksen vuoden henkilöksi

- img_2094.jpg

Salaisen mantran avulla Kåre painaa hommia vauhdilla ja aina hymyssä suin

- img_2099.jpg

Viimeiset vieraat iltapalalla ja taustalla työmies Kaukokin ehti tässä vaiheessa mukaan. Valokuvaaja Keijo Taskinen katsoo ihmetellen outoa kuvaajaa.

Tästä sivun alkuun